İSLAM ÜLKELERİ AKADEMİSYENLER VE YAZARLAR BİRLİĞİ

ACADEMICS AND AUTHORS ASSOCIATION OF ISLAMIC COUNTRIES

اتحاد الأكاديميين والكتاب للعالم الإسلامي

Antisemitizm Suçlamasının Araçsallığı Ve Batidaki Akademik Özgürlüğe Etkisi

Antisemitizm Suçlamasının Araçsallığı Ve Batidaki Akademik Özgürlüğe Etkisi

 

İslam Ülkeleri Akademisyenler ve Yazarlar Birliği (AYBİR) tarafından hazırlanan bu rapor İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Fransa ve Almanya özelinde Filistin’e desteğini açıklayan veya İsrail saldırganlığına karşı tutum belirleyen akademisyen, yazar ve öğrencilere yönelik uygulanan baskıyı ve bu baskının yansımaları üzerinden Batı’nın Filistin meselesine bakışını ortaya koymayı hedeflemektedir.
Bu rapor; dinamiklerine yukarıda kısaca değinilen yaygın otosansüre rağmen düşünce ifadelerinin baskılanmasını, akademisyen ve öğrencilerin susturulmasını ele almaktadır. İsrail’in saldırgan tutumuna karşı tavır geliştiren ve düşüncesini ifade eden akademisyen ve öğrencilerin karşılaştıkları muameleler ele alınmakta, bazı Batı ülkeleri örnekleri üzerinden üniversitelerde “özgürlük” kavramının ne derecede geçerli olup olmadığı tartışılmaktadır. Raporun kapsam ve sınırlılıkları dikkate alınarak İsrail’in özellikle Gazze’de yaptıklarına karşı gerçekleştirilen tepkilerin engellendiği, sınırlandırıldığı ve baskılandığı dört Batı ülkesi incelenmiştir.
İngiltere, ABD, Fransa ve Almanya ayrı ayrı başlıklar hâlinde ele alınmış olup ilk olarak söz konusu ülkelerin, İsrail’in Filistin’e saldırılarıyla ilgili tutumu ve ülkedeki kamuoyu tepkisi kısaca konu edilmiştir. İktidarların ve konvansiyonel medyaların tutumları ile ilgili ülkelerin kamuoylarının İsrail saldırganlığına tepkilerinin belirgin bir şekilde ayrıştığı görülmektedir. Ülke bazlı kısa değerlendirmelerden sonra söz konusu ülkelerdeki öğrenci, akademisyen ve entelektüellerin çeşitli platformlarda İsrail’e karşı açıklamalarına ve öğrencilerin protesto faaliyetlerine getirilen sınırlama ve engellemeler ele alınmış; bu sınırlama ve engellemelerin karakteristik özellikleri çıkarılmaya çalışılmıştır.
Raporda şu sorulara ışık tutulmaya çalışılmıştır:

  • İngiltere, ABD, Fransa ve Almanya’nın İsrail yanlısı açık politikalarına rağmen halklar Filistin meselesine nasıl bakmaktadır?
  • Söz konusu ülkelerde siyasi iktidar ve karar alıcılar, Filistin’e destek veren ve/veya İsrail’in Gazze’deki insan hakları ihlallerine tepki gösteren akademisyen ve entelektüellere yönelik nasıl bir politika izlemektedir? 
  • Üniversiteler İsrail’i eleştiren ve Gazze’deki insan hakları ihlallerine karşı duruş sergileyen öğrenci ve öğrenci kulüp faaliyetlerine yönelik baskı uygulamış mıdır?
  • Üniversiteler, İsrail saldırganlığına karşı eleştiri getiren ve protesto eylemleri gerçekleştiren akademisyen ve öğrencilere karşı uygulamaları belirlemede hangi kısıtlar/ baskılar altında hareket etmektedirler?

Raporun tamamı için tıklayınız