İSLAM ÜLKELERİ AKADEMİSYENLER VE YAZARLAR BİRLİĞİ

ACADEMICS AND AUTHORS ASSOCIATION OF ISLAMIC COUNTRIES

اتحاد الأكاديميين والكتاب للعالم الإسلامي

AYBİR Tarafından Rapor Tanıtımı ve Filistin Temalı Sergi Gerçekleştirildi.

AYBİR Tarafından Rapor Tanıtımı ve Filistin Temalı Sergi Gerçekleştirildi.

AYBİR Tarafından Rapor Tanıtımı ve Filistin Temalı Sergi Gerçekleştirildi.

 

İslam Ülkeleri Akademisyenler ve Yazarlar Birliği (AYBİR) tarafından Rami Kütüphanesi’nde 3 Temmuz 2024 tarihinde "Kültür Sanat Camiasının Soykırımcı İsrail'e Karşı Tutumu (Dünya ve Türkiye)" Başlıklı Rapor Tanıtımı ve Filistin Temalı Sergi Gerçekleştirildi.

Çizer ve yazar Hasan Aycın’ın eserlerinin yer aldığı sergi, kültür ve sanat dünyasından önemli isimlerin katılımıyla açıldı. Etkinlikte ayrıca, AYBİR'in İsrail'e yönelik eleştirileri içeren raporu tanıtıldı.

Rami Kütüphanesi, çizer ve yazar Hasan Aycın’ın yaklaşık 40 çiziminin yer aldığı Filistin temalı "Bir Gün Mutlaka Döneceğiz" isimli sergi ile kapılarını açtı. Kültür ve sanat dünyasından birçok ismin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, Aycın’ın eserleri büyük ilgi gördü.

Etkinlikte ayrıca, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Aslan tarafından hazırlanan ve AYBİR (Anadolu Yayıncılar Birliği) tarafından desteklenen "Kültür Sanat Camiasının Soykırımcı İsrail'e Karşı Tutumu" raporu tanıtıldı. Aslan, açılış konuşmasında, İsrail'i eleştiren birçok sanatçının çeşitli yaptırımlara maruz kaldığını belirtti.

Doç. Dr. Mustafa Aslan, sunumunda sanatçıların İsrail’e yönelik eleştirilerini ve bu eleştirilerle ilgili olumlu ve olumsuz tepkileri örneklerle anlattı. Aslan, bazı sanatçıların siyonizmi lanetlemekten kaçınarak Gazze’de yaşananları faili olmayan paylaşımlarla geçiştirmelerini eleştirdi. Filistin'e destek veren sanatçıların paylaşımlarına da yer veren Aslan, dünya ve Türkiye'deki sanatçıların İsrail'in soykırımcı tutumunu nasıl eleştirdiklerini veya eleştiremediklerini incelediklerini belirtti.

AYBİR Başkanı Fatih Savaşan’ın Açıklamaları

AYBİR Başkanı Fatih Savaşan, Aralık 2023'te yayınlanan "Antisemitizmin Araçsallığı ve Batıdaki Akademik Özgürlüğe Etkisi" raporunda yaptıkları tespitlerin benzerini kültür sanat alanı için de tekrarlamak durumunda kaldıklarını söyledi. Savaşan, dünya kamuoyunun İsrail ve siyonizmden bıktığını, ancak medyada ve sermayede güçlü bir lobinin etkili olduğunu vurguladı.

Savaşan, ABD, Almanya, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde üniversitelerde protesto yapan öğrencilerin değil, protestoları engellemesi için üniversite yönetimlerinin baskı altına alındığını belirtti. İsrail’in yaptıklarının sadece Filistin için değil, tüm dünya için tehlikeli olduğunu ifade eden Savaşan, siyonist ideolojinin küçük bir azınlığın senaryoları kapsamında dünyayı ateşe vermekten çekinmeyeceğini söyledi.

Panelde Sanatçıların Görüşleri

Gazeteci Halil İbrahim İzgi’nin yönettiği panelde, Filistin asıllı Hollandalı yönetmen Hany Abu-Assad, 7 Ekim'den sonra Hollywood'daki tüm işlerinin durdurulduğunu belirtti. Abu-Assad, Filistin davasının gelecekte çok daha farklı bir konumda olacağına inandığını ifade etti.

Mütercim ve aktivist Ayçin Kantoğlu ise, 7 Ekim’den sonra kabul edilemez şiddetle yüzleşmek zorunda kaldıklarını belirterek, çocukların katline sessiz kalmanın temel etik değerlere uymadığını vurguladı.

Etkinlik kapsamında Mehmet Ali Aslan’ın müzik dinletisi ve rapora ilişkin hazırlanan videoların gösterimi de gerçekleştirildi.

Rapor Hakkında

AYBİR’in "Kültür Sanat Camiasının Soykırımcı İsrail'e Karşı Tutumu" raporunda, dünya ve Türkiye’deki kültür ve sanat camiasının İsrail’e yönelik tepkileri derlendi. Raporun sonunda, siyonist lobinin sermaye ve medya desteğiyle kültür-sanat alanında tekel oluşturduğuna vurgu yapıldı. Rapor, sanatçıların ve sanatın İsrail saldırganlığına karşı durmasının yanı sıra Filistin direnişinin dayanıklılığını artırmanın da önemli olduğunu belirtiyor.

Kültür-sanat camiasının 7 Ekim sonrası artan İsrail saldırganlığına karşı tepkilerini inceleyen raporda, dünya kültür-sanat camiasının tepkilerinin Türkiye'dekine göre daha yüksek ve sürekli olduğu belirtilirken, meslek örgütlenmelerinin ve kültür-sanat organizasyonlarının siyonist lobilerin etkisine açık olduğu ifade ediliyor. Sanatçıların ve sanatın İsrail saldırganlığına karşı durması ve Filistin direnişinin dayanıklılığını artırması gerektiği vurgulanan rapor, "kültürel boykot" önerisinde bulunuyor. Araştırma grubunda Erol Erdoğan, Doç. Dr. Mikail Uğuş, Dr. Mehmet Rakipoğlu, Ali Çiydem, Elif Çiydem, Zeynep Kahraman ve Zümrüt Sönmez yer alıyor.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız…